Każda sztuka kulinarna charakteryzuje się osobistymi obyczajami, obrządkami oraz czynnościami, jakie wykonuje się z największą starannością. W tym oraz kuchnia polska. To smutne, nie każdy rodowity Polak zna się na kuchni narodowej choć w pięćdziesięciu procentach. Dla dużej grupy z nas kuchnia staropolska jest dosyć skąpa i łatwa. Znacznej większości z nas łączy się wyłącznie z pierogami (które są niezmiernie doceniane na całym świecie), schaboszczakom, mizerią oraz kartoflami. Nic bardziej mylnego. Pierogi uznaje się za lokalne, przede wszystkim z powodu serwowania ich na terenach kraju. Jednakowoż nie bez powodu jedna z odmian pierogów nosi nazwę ruskie. Według historyków i znawców kuchni polskiej, pierogi zostały niegdyś sprowadzone ze Wschodu – być może z Rusi. Mimo to i tak w Europie czy w Stanach Zjednoczonych są one kojarzone przeważnie z Polską. Wolno dostać je w szczególnych lokalnych sklepach w Stanach Zjednoczonych. Być może Polacy znają bardzo dobrze smak schematycznych pierogów ruskich czy także jakichkolwiek innych, ale kiedy mamy je na co dzień na naszych stołach ciężko jest nam uznać ich wartość. W końcu to wyłącznie jedzenie. Mimo to dla niektórych z nas to jest aż jedzenie. Szczególnie dla fanatyków i degustatorów, którzy przez całe życie wypróbowali setki najróżniejszych potraw, reprezentatywnych dla rozmaitych części Europy lub świata. Skoncentrujmy się jednakże na nowo na charakterystyce kuchni polskiej. Wszystkie produkty oraz składniki używane przez wieki poprzez lokalne kury domowe tak w rzeczy samej niewiele się zmieniły. Nie mamy tutaj na myśli techniki jaką są wytwarzane – na przykład jogurty.
Zobacz film