włoska mozzarella

Rozkoszny, łączący się z włoskimi potrawami ser – czy wiecie, o jakim towarze mowa? Ewidentnie, chodzi o mozzarellę. Znany na całym globie ser pochodzi z południowych regionów Włoch, a wnikliwie z regionu Kampania. Swoją popularność zawdzięcza nie wyłącznie to naturalnie dzięki łagodnemu smaku, niemniej jednak również specyficznemu zachowaniu po podgrzaniu. Otóż potrawy z serem mozzarellą po podgrzaniu nabierają absolutnie nowego oblicza – ser w charakterystyczny sposób rozciąga się, jednakowoż równolegle nie zmienia swojego delikatnego i naturalnego smaku.

tiramisu galbani

Jak i z czego powstaje mozzarella?
Miłośnicy włoskiej pizzy lub innych potraw, czy to z makaronami lub też innymi wybornymi dodatkami okraszonymi tym właśnie serem okazjonalnie zastanawiają się, jak i z czego powstaje ich przysmak. Biegnijmy z wyjaśnieniem – włoska mozzarella (ta oryginalna, nie towary seropodobne) powstaje ze świeżego mleka bawolic lub ewentualnie mieszanki mleka bawolic i krów. To, co jest niezmiernie specyficzne dla mozzarelli to również jej kształt – ser przyjmuje formę obłej kuli. Mieszanka mleka oraz dodatków zatapiana jest w serwatce, gdzie pozyskuje się finalny kształt i smak. Ewidentnie ser mozzarella nie jest wyprzedawany tak, jak inne sery – mozzarella trafia do punktów sprzedaży w wyjątkowych pojemnikach i opakowaniach, w których jest zanurzona niedużą ilością serwatki. To naturalnie dzięki temu ser jest nieustannie świeży oraz nie traci smaku.
Oryginalna mozarella vs towary sero podobne

dania wegetariańskie z mozzarella   

Wszyscy miłośnicy serów, restauratorzy, kucharze lub najzwyczajniej w świecie normalni ludzie wiedzą, że nie zawsze na półkach sklepowych ser to tak ściśle mówiąc ser. W większości wypadków wyprzedawany towar to produkty seropodobne, o czym jesteśmy w stanie przeczytać na etykietach zapakowań. Ten problem dotyczy również mozzarelli. Jakim sposobem wspomniano na początku artykułu, mozzarella wywodzi się z Włoch, a jej najbardziej znana i legendarna forma mozzarella di bufala campana wytwarzana jest wyłącznie w południowej części Włoch z regionie Kampania według tradycyjnych historycznych receptur z miasta Aversa w prowincji Caserta. Co ważne, również nazwa oraz receptura są wpisane na listę artykułów chronionych i tradycyjnych.

ill gusto italiano

Skąd w następstwie tego wziąć innowacyjny, apetyczny ser mozzarella? Wystarczy udać się do sprawdzonych delikatesów. Wypada jednakże liczyć się z tym, że kreatywny włoski ser będzie niemało droższy, aniżeli sprzedawane w dyskontach towary seropodobne. Jako miłośnicy tradycyjnego sera mozzarella możemy oznajmić jedno – rzeczywiście należałoby dopłacić i upajać się pysznym smakiem.